Smart City

Gemeente Papendrecht

Doel: Een Smart City van Papendrecht maken, met makkelijk inzetbare ideeën.

Minor Avans Innovative Studio
Samenwerking:
Phil van Doorn, Robin van Dorrestein

Gemeente Papendrecht heeft ons gevraagd om met innovatieve oplossingen te komen om van Papendrecht een ‘Smart City’ te maken. Dit houdt in dat de informatievoorziening wordt verbeterd met behulp van digitale middelen. Hierbij is het van belang dat onze ideeën makkelijk inzetbaar zijn.
Ons concept richt zich op het verkeer. Het doel van dit concept is: Het verbeteren van de doorstroom van het inkomend en uitgaand verkeer.
Met als toevoeging het creëren van een uniek straatbeeld.


We hebben een plattegrond gemaakt van een kruispunt in Papendrecht, waar we onder andere een lichtgevende weg aan toe wilden voegen. Andere oplossingen die we hebben voorgesteld zijn: verkeerslichten die aftellen, lantaarnpalen op zonne-energie die vanzelf aan gaan als het donker wordt en verkeersborden die via een link met een sensor aangeven hoe lang het duurt voordat de brug voor de boot open gaat. Het laatste idee zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers op tijd de keuze kunnen maken om van route te veranderen, wanneer ze zien dat de brug op korte termijn open zal gaan.
Het openbaar vervoer hebben we ook betrokken bij ons concept. Voor elke bushalte in Papendrecht hebben we een icoon bedacht die de halte herkenbaarder kan maken. De oplossingen die wij gepresenteerd hebben bevorderen de doorstroming van het verkeer in Papendrecht. Ook hebben wij nagedacht over de duurzaamheid van deze oplossingen, waardoor de kosten voor bijvoorbeeld stroomverbruik zullen verminderen.